
De AI-dataoorlog is begonnen – en Europa slaapt
Die ontsnappingsroute begint bij Sanne. Zij is HR-manager bij een Nederlandse overheidsorganisatie. Zoals zovelen vertrouwt haar organisatie al jaren op bekende platforms als Microsoft en Google – producten die draaien op een Amerikaanse cloud. Het dashboard van Sanne’s Amerikaanse Learning Management Systeem (LMS) toont keurig de voortgang, cijfers en leerprestaties van ruim 1700 medewerkers.
Wat Sanne níét ziet: al die persoonsgegevens – van competenties tot toetsresultaten – vallen juridisch onder de Stars and Stripes. Haar LMS is namelijk van Amerikaanse makelij. Zonder dat ze het beseft, levert ze dagelijks haar digitale kroonjuwelen uit. En ze is niet de enige: overheden, scholen en zorginstellingen draaien massaal op Amerikaanse infrastructuur – met alle risico’s van dien.
Sanne staat model voor alle managers die werken met AI- of SaaS-tools in Amerikaanse clouds. Haar verhaal laat zien hoe kwetsbaar onze data zijn en Trump 2.0 dat risico explosief vergroot, maar er zijn Europese alternatieven voor organisaties die wél controle willen houden over hun gegevens.
Trump 2.0 – waarom de risico’s nu exploderen
Sinds januari 2025 zetelt Donald Trump opnieuw in het Witte Huis en hij heeft zijn America First‑agenda in de hoogste versnelling gezet. Binnen zes weken voerde hij 25 % importheffingen op Europees staal en aluminium in en introduceerde hij een tarief van 10 % op vrijwel alle EU‑goederen. Nog geen maand later verklaarde hij dat “de EU in veel opzichten gemener is dan China” en dreigde hij de tarieven verder op te schroeven als Brussel niet “door de knieën” gaat. En weer wat later lijkt hij (deels) bij te draaien en temporiseert hij de aangekondigde heffingen. Het vertrouwen in de VS als betrouwbare partner neemt zienderogen af.
[....]