Cybermaatregelen steeds meer gericht op mensen

Cybermaatregelen steeds meer gericht op mensen

Van de set aan maatregelen die bedrijven kunnen nemen om hun cyberweerbaarheid te vergroten, krijgen de maatregelen gericht op menselijke kwetsbaarheden steeds meer aandacht. Daarnaast zijn met name ondernemers in het grootbedrijf geneigd om steeds meer budget uit te trekken voor cybersecurity, voornamelijk gedreven door de toegenomen dreiging.

door Julia Krauwer

Uit een enquête van ABN AMRO en onderzoeksbureau MWM2 onder 895 organisaties blijkt dat het gros van de ondervraagden maatregelen tegen cybercriminaliteit treft. Onder zzp’ers is dit percentage echter een stuk lager (82 procent) dan onder de respondenten uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) en grootbedrijf (respectievelijk 95 en 97 procent). Preventieve maatregelen op technologische kwetsbaarheden zijn, in lijn met de resultaten uit eerdere jaren, onder alle bedrijfsgroottes het meest populair. Voorbeelden hiervan zijn de installatie van virusscanners, het versleutelen van gegevens en het toepassen van firewalls.

Vinger aan de pols blijft noodzakelijk

Ook als dergelijke maatregelen worden toegepast, blijft een vinger aan de pols noodzakelijk. Hackers wisten praktisch gelijktijdig binnen te komen bij 22 Deense energiebedrijven via een kritieke kwetsbaarheid in de firewalls van Zyxel, apparaten die juist zijn bedoeld om kwaadaardig verkeer uit het bedrijfsnetwerk te weren. Als de indringers niet eerder waren ontdekt, hadden zij via deze gecoördineerde cyberaanval controle kunnen krijgen over een deel van de vitale infrastructuur van Denemarken.

[....]