Complexe materie eigen maken, wordt makkelijker naarmate je het vaker doet
IT-ondernemer Hans van Bommel en it-mediator prof dr Hans Mulder wisselen van gedachten over de vraag: wat maakt dat sommige organisaties in dit digitale tijdperk het (veel) beter doen dan andere? Wat zijn de unieke eigenschappen van deze ‘high performers’? En welke rol speelt it hierin?
Van Bommel: Ik ben ervan overtuigd dat een high performer altijd zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen it-productie. Een high performer beschikt over de kennis van alle kernactiviteiten van zijn bedrijf. Door dit soort kennis uit te besteden, loop je het risico dat je essentiële onderdelen van je bedrijf naar buiten verplaatst en zelf de processen niet meer kunt ondersteunen vanwege een gebrek aan menskracht. De partij aan wie je uitbesteedt, heeft die capaciteit wel, maar als die omvalt, zit je met grote problemen. Eigenlijk zou je alleen leveranciers moeten hebben die je kunnen ondersteunen wanneer je tijdelijk te weinig capaciteit hebt op de kernactiviteiten, maar die zich wel aansluiten op jouw productiemethode.
Innoveren en verbeteren
Mulder: Maar wat is dan die specifieke kernactiviteit waarvan we zeggen: daar moet je werkelijk deskundig in zijn? Dat is een vraag op zich, denk ik. En dat is heel beperkt. Want je bent geen expert op je eigen wagenpark. Je hebt anderen die auto’s maken en verhuren. Je bent ook geen expert in je eigen gebouwencomplex. Ik vind het heel bijzonder dat we nog steeds denken in de gedachtelijnen van Frederick Taylor. Ruim honderd jaar geleden zei hij al dat mensen die het werk uitvoeren, het minst geschikt zijn om het te leiden en te coördineren. Daar moeten we wel vanaf. Ik denk dat dit niet meer zo is. Ik denk dat dit geldt voor misschien de productiemedewerkers honderd jaar geleden, maar voor de kennismedewerker van nu is het heel anders. Je kunt én het werk doen, én innoveren en verbeteren.
[....]