Bouwen aan een duurzame toekomst: de cruciale rol van it-architecten

Bouwen aan een duurzame toekomst: de cruciale rol van it-architecten

Duurzaamheid zal de komende decennia alleen maar belangrijker worden voor it-architecten. Met de focus op klimaat komt duurzaamheid naast onderwerpen te staan die al jarenlang worden meegenomen, zoals changemanagement, informatiebeveiliging, privacy en ethiek. Deze aspecten vallen onder ‘social’ en ‘governance’, terwijl ‘environment’ nu expliciet naast deze pijlers komt te staan.

Blog Jules van den Berg en Joost van Lier

Voor al deze onderwerpen is specifieke expertise nodig, zoals die van informatiebeveiligingsexperts, privacy-juristen, ethici en verandermanagers. Voor een architect is het nuttig om een breed scala aan onderwerpen enigszins te begrijpen; het is niet nodig om een expert te zijn, maar basiskennis is essentieel. Daarnaast is de impact van duurzaamheid op architectuurproducten afhankelijk van de aard en doelstellingen van de organisatie. Hierdoor is de aard en diepgang van duurzaamheid binnen it-architectuur variabel, waardoor het vaak lastig is om te bepalen wat de rol en de impact van duurzaamheid op de werkzaamheden zijn.

Om dit te bepalen kun je kijken naar de Van Dale. Volgens Van Dale heeft het woord duurzaam drie betekenissen: (1) lang durend, (2) weinig aan slijtage of bederf onderhevig, en (3) het milieu weinig belastend. Deze verschillende betekenissen kunnen allemaal worden verbonden met de aspecten van Environment, Social en Governance (ESG).

Betekenis 1: Lang durend

Van Dale geeft hier als voorbeeld: ‘een duurzame vrede’ en dit is eigenlijk ook waar de architect voor staat. Een architect werkt aan een langetermijnstrategie, kijkt vooruit en ontwerpt oplossingen die langere tijd meegaan, die niet jaarlijks veranderen en die zorgen voor stabiliteit, of juist voorbereid zijn op aanpassingen. Wat dit betreft hoeft een architect geen veranderingen door te maken.

[....]