vergrootglas
Vacatures voor IT specialisten in finance
Wim van Zon

We vragen ons constant af wat de impact is als medewerkers een handeling uitvoeren

Interview met Wim van Zon - Procesconsultant, Business Information Management

Regeren is vooruitzien. Dat geldt natuurlijk ook voor het managen van een organisatie. Binnen MN is vooruitkijken zelfs essentieel, want de pensioensector verandert razendsnel. De ambitie om straks tot een digitaal pensioenfonds te komen, zal daar bovendien een extra impuls aan geven. Om al die veranderingen zo ‘geruisloos’ mogelijk door te voeren, is eind 2012 een dedicated veranderunit gecreëerd: Business Information Management (BIM).

BIM analyseert alle in- en externe vragen en ontwikkelingen, zodat inzicht ontstaat in de impact op de dienstverlening, processen, organisatie en het IT-landschap. Wim van Zon is een van de Procesconsultants die daar vorm en inhoud aan geeft. “Ik beschouw ons als verbindende schakel tussen externe opdrachtgevers, interne pensioenuitvoering en IT afdelingen. Voor mijn specifieke onderdeel – Business Development – geldt dat we verandervraagstukken signaleren, analyseren en de effecten op de organisatie beoordelen. Vervolgens worden die inzichten naar oplossingen vertaald, vaak met een IT-component. We werken sinds eind 2012 op basis van het demand & supply principe, waarbij business requirements vroegtijdig en eenduidig moeten worden gedefinieerd. Vroeger gebeurde dat een beetje ad-hoc, gaandeweg een project. Nu willen we die vraag meteen helder hebben, zodat IT exact weet wat er opgeleverd moet worden.”

In- en externe brillen
Wim's afdeling bestaat uit Business Consultants en Procesconsultants. Maar wat is het verschil? "Business Consultants zijn vooral extern georiënteerd. Zij verzorgen high level business cases naar aanleiding van bijvoorbeeld veranderende wet- en regelgeving of wanneer een pensioenfonds de uitvoeringsregeling wil aanpassen of nieuwe producten wil introduceren. Procesconsultants zijn meer intern gericht. Zij zoomen in op continue verbetering van de uitvoering en besturing van de operationele processen. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan verstoringen die gaandeweg in de organisatie zijn geslopen. Eén van de drivers is dat we steeds meer denken en werken in ketens. Daarbij staat de klant – van opdrachtgevers, werkgevers tot pensioengerechtigden – meer dan ooit centraal. We vragen ons constant af wat de impact is als medewerkers een bepaalde handeling uitvoeren. Wat je vandaag doet, kan immers lange termijn effecten hebben. Bovendien gebeurt er heel veel 'achter het beeldscherm', want veel processen zijn geautomatiseerd. Medewerkers moeten zich daar constant bewust van zijn."

Investeren in ketenbewustzijn
Dat laatste aspect betekent dat het werk van Procesconsultants ook een duidelijke 'menscomponent' heeft. Wim: "Absoluut. Aan de ene kant kom je in aanraking met fantastische IT-logistieke principes, maar het zijn natuurlijk onze medewerkers die de acties initiëren. Daarom investeren we in bewustwording, bijvoorbeeld door medewerkers te coachen, processen en handelingen goed te documenteren en workshops te organiseren. Het is dus heel afwisselend, ook al omdat afdelingsoverstijgende projecten de regel zijn. Bovendien werken we heel nadrukkelijk in het belang van de klant. Neem de invoering van een digitaal pensioenfonds. Hoewel dat nog toekomstmuziek is, zijn we nu al aan het analyseren hoe dat kan worden ingericht, inclusief alle moderne communicatiemiddelen en -tools die een online dialoog faciliteren. Hoe doorlopen mensen stappen? Welke events – denk aan aanmelding of het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd – kunnen voor een werkgever of deelnemer optreden? Daar ligt een mooie uitdaging voor de komende jaren!"

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 26-3-2014
Contactgegevens

CareerGuide

Argonweg 14
1362 AA Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

ITinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp