Van een prehistorische oplossing naar de meest innovatieve ontwikkelstraat voor datawarehouse

Als bank zijn we één van de grootste databedrijven van Nederland. Met ons nieuwe datawarehouse (DWH) lopen we voorop. Alle mogelijke gegevens van de bedrijfsonderdelen van onze vier bankmerken komen samen in ons gigantische en complexe Datawarehouse. Momenteel leveren 60 bronnen aan dit datawarehouse met miljarden records. Door middel van PowerDesigner zoeken we de grens op om ons gehele datawarehouse in kaart te brengen. Bart Damen, product owner, vertelt ons over de uitdagingen die zij meemaken.

Bart, vertel wie ben je en waarom werken je bij de Volksbank?

’Mijn naam is Bart Damen en ik ben sinds maart dit jaar product owner binnen de Hub Finance Data & Reporting. Ik heb in het verleden op detacheringsbasis bij verschillende banken aan grote projecten gewerkt. Uiteindelijk ben ik bij de Volksbank terecht gekomen en hier heb ik kennis gemaakt met datawarehousing. Ik stond aan de start om in een meer Agile omgeving de Finance en Risk afdelingen te ondersteunen met rapportages, hier lag een enorme uitdaging. Je zag dat we als afdeling niet snel genoeg waren. We konden de snelheid van de vraag vanuit de toezichthouders en business niet bijbenen. Daar moest verandering in komen! Toen zijn we van start gegaan om een toekomstbestendig datawarehouse te gaan bouwen. Die inhoudelijke uitdaging die er lag, heeft mij over de streep getrokken om vast in dienst te komen. En we zijn nu van een prehistorische oplossing overgegaan naar de meest innovatieve ontwikkelstraat voor datawarehouse in Europa. Dat hebben we van een externe partij gehoord. Dat begint met lef en ondernemerschap. 
We zijn van een prehistorische oplossing overgegaan naar de meest innovatieve ontwikkelstraat voor datawarehouse in Europa."

Hoe staat het er op dit moment voor met ons datawarehouse?

We zijn momenteel ons derde datawarehouse aan het bouwen. Het innovatieve hieraan is dat we model-driven werken, dat wil zeggen dat we modelleren in plaats van programmeren. Dit doen we op logisch niveau en niet meer op technisch niveau. Voorheen waren we veel meer over techniek aan het praten en dat maakte het moeilijk om een vertaling te maken van de echte vraag. Nu kunnen we dit veel sneller en makkelijker doen. Inmiddels werken we met BizDevOps. Zowel de business als onze IT-afdeling maken onderdeel uit van het team. Dit zorgt voor een nauwe samenwerking en betere rapportages.”

Wat gaat dit innovatieve datawarehouse platform ons opleveren?

‘’Dit platform voldoet aan de eisen van de toezichthouder en de snelheid. Waar we jaren geleden lang bezig waren om de data überhaupt in het datawarehouse te krijgen, staat er nu zo een rapportage klaar. We zijn nu in staat om veel sneller data toe te voege, dan in de oude situatie. Daardoor kunnen we steeds beter aan de ambitieuze vraag van de toezichthouder en onze collega’s uit de business voldoen. Momenteel kunnen we dat vier keer sneller doen dan voorheen.’’

Welke uitdagingen zien jullie voor komend jaar?

‘’Allereerst blijven we natuurlijk de druk van de toezichthouder houden. Die willen snel bepaalde informatie hebben. Dan ontstaat het risico dat we moeten afwijken van onze visie, omdat er bijvoorbeeld bepaalde data nog niet beschikbaar is in ons datawarehouse. We moeten snelheid maken om ook echt te kunnen doen wat past bij onze visie."

"Het is belangrijk dat we nu de juiste mensen gaan vinden die makkelijk met het datawarehouse aan de slag kunnen. Die de data kunnen modelleren. De nadruk zal niet meer liggen op de kennis van techniek, maar op de kennis van de business processen. Het is belangrijk dat je kan doorvragen en analyseren wat er écht nodig is. We moeten met een enorm tempo op een goede manier innovatief zijn. Er valt echt nog veel te verbeteren en te veranderen. Als je ervan houdt om daarmee aan de slag te gaan dan kom je op het juiste moment’’.