Vacatures voor IT specialisten in finance
Marco Kerstens

In de cloud werken is echt anders

Interview met Marco Kerstens - IT Engineer

Op mijn 19e, vrijwel meteen nadat ik mijn HAVO-eindexamen had gehaald, ben ik in de IT aan de slag gegaan. Bij een IT-bedrijf deed ik eerst basiskennis op en leerde ik programmeren. Snel daarna ben ik bij Nationale-Nederlanden aan de slag gegaan. Ik werk hier nu al zo’n tien jaar. Eerst testen. Maar al gauw kon ik doorgroeien – iets wat ik mijzelf altijd had voorgenomen en wat hier ook mogelijk wordt gemaakt – en ben ik applicaties gaan ontwikkelen en beheren.

Development en operations doe ik in een cloud omgeving. Om dat te kunnen doen heb ik geleerd om met .NET te werken, een framework voor naadloze samenwerking tussen applicaties. In de cloud werken is echt anders dan hoe we hier vroeger werkten. Toen hadden we bij Nationale-Nederlanden veel datacenters. Om de voor je werk benodigde informatie op te halen moest je ingewikkelde en langdurige processen doorlopen. Maar nu, in een cloud omgeving, kun je met de nieuwste technieken werken en resources razendsnel opspinnen. Daardoor kan ik binnen een dag nieuwe applicaties verzinnen en weet ik dat ze werken. Nationale-Nederlanden geeft ons de rechten en het vertrouwen om in de cloud te werken en zo mooie dingen te doen.

Op een typische werkdag spelen er diverse issues. Zo controleer ik dagelijks of de systemen ’s nachts goed hebben gedraaid. Op de sprint backlog zie ik vervolgens wat er moet gebeuren. Dat kan van alles zijn. Van het ontwikkelen van een nieuwe functionaliteit tot het aan de gang krijgen van vastgelopen processen.

Onlangs vonden we een applicatie die in Clipper was geschreven. Dit is een oude programmeertaal die vroeger veel werd gebruikt om programma’s te maken onder het besturingssysteem DOS. De taal werd vooral gebruikt voor het maken van databaseprogramma’s. Bijna niemand kent Clipper meer. De taal werkt niet op Windows 10. Dus die applicatie hebben we omgebouwd, in continue interactie met en feedback van de gebruikers.

Van zo’n oude taal kun je in het begin een beetje moedeloos worden. Maar nadat we de gebruikers hadden gevraagd wat ze met de applicatie deden, zijn we gaan breien, worstelen, proberen en doorborduren. Ineens hadden we iets! Daarmee zijn we naar de gebruikers gegaan. Het zag er nog niet zo mooi uit. Maar ze waren razend enthousiast. Want de applicatie was veel beter dan waaraan ze gewend waren. Vervolgens ontdekten we dat we voor deze applicatie Bootstrap konden gebruiken. Dat is een open source met hulpmiddelen voor websites, zoals typografie, formulieren en knoppen. Daardoor zag de user interface er ineens veel beter uit. Ja, je krijgt hier echt alle ruimte om applicaties te ontwikkelen. Daar word ik heel blij van.

En zo zijn er veel meer uitdagingen, die we kunnen realiseren als we de juiste IT-programmeurs in huis hebben. Voor hen is Nationale-Nederlanden een boeiende en inspirerende omgeving. Want als je goede ideeën hebt, krijg je hier alle ruimte en vrijheid om ze uit te voeren. Kijk, bij Nationale-Nederlanden zorgen we ervoor dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken. Dat is onze kracht. En dat zal zo blijven. Maar IT speelt daarin wel een zeer dominante rol.

Lees meer over de mogelijkheden binnen NN IT

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 27-11-2018
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

ITinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956