vergrootglas
Vacatures voor IT specialisten in finance
Robert Hap

Een dag uit het leven van een Young IT Professional

Interview met Robert Hap - Applicatie Beheerder Siebel, Rabobank

Applicatie Beheerder Robert Rap, vertelt over het Young Professional Programme IT

Kun je iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Robert Rap en ik ben 29 jaar oud. Na het behalen van mijn master Bioinformatics heb ik 1 jaar gewerkt als consultant, waarna ik op 1 april 2013 mijn huidige functie betrok als Applicatie Beheerder Siebel.
 
Wat houdt je functie in en waarom heb je hiervoor gekozen?
Een systeembeheerder beheert de applicatie. Je helpt gebruikers met hun problemen. Vervolgens help je ontwikkelaars met testen en ondersteun je de manager met zijn beslissingen. Ondersteunen van de business met adviezen is hierbij een belangrijk onderdeel. Deze rol past bij mij, ik ben van nature een helper dus de rol van beheerder is mij op het lijf geschreven. De High Tech IT-infrastructuur van de Rabobank levert de nodige uitdagingen om mezelf zoveel mogelijk te ontwikkelen.

Waarom heb je voor het Young Professional Programme IT gekozen?
De combinatie van werken en leren levert de steilste leercurve die men zich kan voorstellen. Immers: ervaring is de beste leermeester. De Rabobank investeert op een unieke manier in de ontwikkeling van elke medewerker. De Rabobank is meer dan een bank, het is in mijn ogen een kennisorganisatie, zeker IT Nederland. Samen met mijn collega’s leren we elke dag over de wensen van de klant en de ICT-toepassingen die hier op inspelen.

Wat is de toegevoegde waarde van het programma voor jou?
Veel ontwikkelingsprogramma’s richten zich op puur op de technische en specialistische ontwikkeling. Dit programma richt zich naast inhoudelijke kennis ook op de persoonlijke ontwikkeling. Dit is belangrijk, zeker als je wilt samenwerken en doelmatig te werk wilt gaan. Het Young Professional Programme IT geeft de mogelijkheid om beide te ontwikkelen. Ik denk dat het goed is om zowel specialistische kennis als projectvaardigheden te ontwikkelen en daar zit voor mij de toegevoegde waarde.

En op welke manier is het programma onderscheidend voor jou?
Veel bedrijven doen aan de ontwikkeling van hun medewerkers. Echter niet met de frequentie en kwaliteit van het YPP IT. Tijdens het programma krijg je de kans om jezelf beter te leren kennen.

Wat waren je verwachtingen toen je begon?
Ik verwachte een leerzame carrièrestap te maken met een steile leercurve. Verder verwachte ik een formele cultuur waar specialisten presteren op topniveau.

En voldoet dat beeld? Wat wel en wat is anders?
Mijn collega’s zijn erg professioneel dus dat voldoet goed aan de verwachtingen die ik had. De Rabobank is een fantastische organisatie en het is een privilege om hier als onervaren junior ervaring op te doen en het vertrouwen te krijgen van ervaren specialisten en managers. Wat meteen opviel was de informele cultuur die mij nog niet was opgevallen tijdens het solliciteren. Bij de Rabobank word je afgerekend op de inhoud. Iedereen laat elkaar in zijn waarde en gaat voor dezelfde kwaliteit en doelstelling.

Hoe ziet een ‘typische’ werkweek eruit?
Elke dag begint met een zogenaamde 'dagstart”, dit is de kans om mijn teamgenoten op de hoogte te brengen van relevante kwesties. Gemiddeld besteed ik twee dagen aan de operatie, twee dagen aan projecten en een dag aan het programma. Met de operatie bedoel ik mijn kerntaken als beheerder, dus het oplossen van problemen. De Rabobank is continue afhankelijk van zijn CRM-systemen en problemen hiermee hebben voorrang op alles. Het is een continue dynamiek, elke dag is weer anders.
Omdat de Rabobank voorop wil lopen met de nieuwste technologieën ben ik betrokken bij diverse  verandertrajecten. Hierbij probeer ik problemen te voorzien zodat deze tijdens ontwikkeling en tests aangepast kunnen worden. De uiteindelijke goedkeuring van een verandering komt van mijzelf als verantwoordelijke voor de stabiliteit en continuïteit van het systeem. Op vrijdag zoek ik mijn groepsgenoten op, delen we ervaringen en werken we aan onze persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling.

Wat heb je tot nu toe geleerd tijdens het Young Professional Programme IT en wat verwacht je van de komende periode? 
Vakinhoudelijk heb ik veel geleerd over projectmanagement doormiddel van Prince2, Agile en ITIL. Persoonlijk heb ik veel geleerd over duidelijke communicatie. Communiceren is cruciaal, zeker in grote organisaties met een hightech ICT-architectuur. Techniek is niks zonder effectief leiderschap en duidelijke communicatie. Als Young Professional wil ik hieraan meewerken. Ik verwacht de komende periode mijn leercurve voort te zetten als applicatiebeheerder en de complexiteit te reduceren.

Hoe ervaar je de cultuur binnen de Rabobank en binnen jouw afdeling?
De sfeer op de afdeling is erg informeel, iets wat veel mensen juist niet zouden verwachten bij een bank. Je ziet dit terug in de manier waarop men zich kleedt en elkaar aanspreekt. Als ik in een pak arriveer kijken mensen mij raar aan. Je kunt alles vragen en bespreekbaar maken. Als je ergens vastloopt is er altijd wel iemand die naar je luistert en je verder kan helpen. Managers gaan je niet vertellen wat je moet doen, je wordt verwacht je verantwoordelijkheid te nemen. Uitdagingen vind je bij iedere stap, iedereen is erg amicaal en professioneel tegelijkertijd. Hierdoor ontstaat de ultieme mix van avontuur, samenwerking en vertrouwen.

Wat vind jij leuk aan ICT bij de Rabobank?  
De dynamiek. Elke dag is anders. Ik graaf graag door naar de oorzaak van een probleem en probeer deze vervolgens te verbeteren. De ICT-infrastructuur bij de Rabobank is een van de meest geavanceerde financiële systemen ter wereld. Om voorop te blijven lopen zijn continue veranderingen nodig. Dit maakt het werk erg spannend en uitdagend.

Wat maakt ICT bij de Rabobank anders?
Het gevoel dat je indirect meewerkt aan het oplossen van de financiële crisis. Een sterke ICT-infrastructuur betekent een sterke economie. Dit lijkt misschien kort door de bocht, maar als je erover nadenkt is het helemaal niet zo gek. Door middel van vergaande digitale maatregelen kunnen economische werkzaamheden en processen veel beter gecontroleerd worden. Een enorme verbetering als je het mij vraagt.

Je bent nu al een tijdje werkzaam bij de Rabobank. Beschrijf eens wat je ambities zijn binnen de Rabobank?
Ik hoop mij te ontwikkelen naar het niveau van een specialist met diepgaande kennis en een innoverende blik. De man die alles weet en altijd een oplossing heeft. Nogmaals, ik ben een helper en wil samen met mijn collega’s de kar gaan trekken.

Meer weten?
Klik hier voor meer informatie over het Young Professional Programme IT bij de Rabobank.

Stel je vraag aan Robert Rap
Heb je een vraag aan Robert? Neem contact op met de redactie. De redactie zal je vraag voorleggen en je voorzien van het antwoord.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 20-4-2016
Contactgegevens

CareerGuide

Argonweg 14
1362 AA Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

ITinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp